PHOKUS

Min bryllupsfotografering

13/12/2023
min bryllupsfotografering

Hvis du lurer på hvordan jeg forholder meg og gjennomfører min bryllupsfotografering tenkte jeg å skrive noen ord om dette. Det avhenger selvsagt av hvor lenge dere har booket meg for, eller hvilken pakke dere har valgt. Jeg forsøker å ta for meg del for del, selv om det hele er flytende gjennom dagen. Detaljene og tidspunkt for dagen klargjøres og avtales i planleggingsmøte en god stund før den store dagen.

Forberedelser/styling

Dersom dere har booket meg for forberedelser er jo dette starten på dagen. Jeg møter opp på avtalt sted i god tid, avhengig av hva som er ønskelig. Noen velger å gjøre sine forberedelser på hotell, på en salong eller i sine hjem. Avhengig av avstand er det mulig å veksle mellom brud og brudgom, men som regel er det mest ståhei rundt forberedelsen til bruden. Viktig for meg er da å fange stemningen og de som er tilstede. Jeg etterstreber å få med detaljer, progresjonen fra ustylet til ferdig. Kjolen skal jo også på på et tidspunkt, som også kan være en fin situasjon å fange, avhengig av hva man er komfortabel med. Bildene blir mest mulig dokumentarisk, med en rød tråd.

Dersom det tidsmessig lar seg gjøre, er det også flott å få med seg avreisen, utgangen fra salong/hjem til til vielsesstedet. Samtidig må jeg også selv transportere meg til neste sted for å være tilstede så tidlig som mulig før vielsen/seremonien.

Vielse/seremoni

Det optimale for meg er å komme ca 30 minutter før det hele starter. Slik får jeg med meg litt av spenningen som er i lokalet, og brudgommens/brudens kilende mage i ventetiden før bruden ankommer vielsesstedet. Det er selvsagt flere måter å gjennomføre vielse på, og dette klargjøres i planleggingsmøtet slik at det blir best mulig resultat. Fra det tidspunktet jeg ankommer stedet, forsøker jeg å være usynlig, og spesielt i det vielsen starter. Når et brudepar i etterkant har sagt “vi merket ikke at du var der, men det ble jo mange bilder”, tar jeg det som et kompliment…

Lysforholdene kan variere veldig, både med tanke på sol, mørke kirker, tilgjengelig bevegelsesrom og lignende. Jeg forsøker også å avklare med prest eller vier om hva som er vedkommende sitt toleransevindu. Meget sjelden bruker jeg blitz, da det kan være forstyrrende. I så fall er det kun under inngang og utgang. Å fange øyeblikkene er en kunstform, men de er de som teller, og det beste er å late som jeg ikke er der. Etter vielsen bruker vi den tiden som trengs og er tilgjengelig på utsiden.

Bryllupsfotografering

Selv om noen gjennomfører fotografering før vielse, er det mest vanlig at man etter vielse drar til avtalt location for neste del. Enten det er snakk om en eller flere locations, forsøker vi å sette av ca 2 timer slik at det ikke blir stress. Det er tross alt en dag med mange følelsesladede øyeblikk, og selve bryllupsfotograferinga kan være et lite avbrekk i dagen hvor man får pusterom. Igjen, i planleggingsmøte har vi vurdert hva som er ønskelig og også med en planB dersom været er helt i opposisjon.

En del av settingene er uansett semi-regissert, men skal fremstå mest mulig naturlig og avslappet. Der det er behov for instrukser forsøker jeg etter beste evne å legge til rette for dette. Som regel får jeg også en detaljer, som bukett, slør osv. Dersom det er barn med på fotografering anbefaler jeg å gjennomføre dette først, og gjerne ha en som kan “overta “de etterpå, slik at paret og forlovere kan gjennomføre resten. Hvorvidt man har med forlovere er selvsagt valgfritt, men de fleste ønsker det. Samtidig er det god hjelp i et ekstra øye på detaljer, kreative innspill og evt assistanse for fotografen. Målet er uansett at dere skal ha mange gode bryllupsbilder i etterkant.

Selskap/fest/middag

Her er det uante muligheter, behov og ønsker. Med bakgrunn i planleggingsmøte er jeg tilstede den tiden som er avtalt. Ankomst av brudeparet, mingletid og talere er hovedoppdraget. Å fange spontane øyeblikk som oppstår, og gjester i ulike sammenhenger. Selv om jeg er tilstede anbefaler jeg likevel at det settes ut engangskamera eller sikre en ekstraperson som har litt ansvar for dekning. Det er umulig å være over alt til enhver tid. Jeg fotograferer ikke mens gjester spiser, men er våken for ting som oppstår til enhver tid. Igjen, her er det rom for tilpasninger og justeringer underveis.

Da har jeg vært igjennom noen elementer av min bryllupsfotografering. Har dere spørsmål knyttet til dette ta gjerne kontakt! Booking for 2024 og 2025 er fullt i gang, og jeg gleder meg masse til sesongen starter. Gjør god research for deres fotograf til bryllup da det er en viktig avgjørelse!

PHOTOS: Bryllupsfotograf PHOKUS / JOHN ANDRE AASEN
INSTAGRAM: @PHOKUS.NO