PHOKUS

Bryllupstips som fotograf

31/01/2024
Bryllupstips

Jeg er ingen bryllupsplanlegger men har over mange år overvært mange nok bryllup til å ha noen bryllupstips som fotograf. Ved å være bryllupsfotograf har jeg siden 2007 fått gleden av å observere mangfoldige bryllup fra utsiden, og delta i deler av planlegging, og har jo også giftet meg selv.
Å arrangere sine egne livs største fest er ikke bare bare, og kan kreve mye planlegging, avhengig av hvilket omfang man ønsker. Noen ønsker feiring over flere dager på et slott i Skottland eller drømmer om hagebryllup i Toscana. Andre derimot ser for seg en enkel seremoni, med påfølgende selskap med sine nærmeste. Under covid ble begrepet mikrobryllup brukt, da det for mange var eneste alternativ til utsettelse… Bryllupstips 1: Gjør det som er viktig for dere!

Så hva må man tenke på i de ulike fasene av planleggingen? Noe av det første er å avgjøre omfanget. Når det er på plass har man en viss ide om veien videre. Det meste er lov, og alt kan tilpasses!

bryllupstips
Catapult
Vielse/seremoni og selskap

Noe av det første man må tenke ut er HVOR man ønsker vielse/seremoni, og sted for selskap. De mest populære datoene blir booket raskt, ihvertfall på de mest populære stedene. Eksempelvis har Kvilhaugen gård i Trondheim fullbooket over ett år i forveien. Samme gjelder Nidarosdomen, som sted for vielse. I dette ligger også en vurdering om man ønsker innendørs eller utendørs vielse/seremoni. Dette kan jo være risky business i Trøndelag, men samtidig vakkert og spesielt dersom været tillater det. Lokasjon for selskap avhenger også av antall gjester, og hva slags mat og oppsett man ønsker. Igjen, alle variasjoner finnes, fra de som i stor grad lager maten selv i form av feks tapas, til store bordsettinger med mange retter på rekke og rad. Formelt versus uformelt. Ønsker man at selskapet går over til fest på et tidspunkt, er også dette noe å ha i bakhodet.

heldagsfotografering
Fotograf

Profesjonelle bryllupsfotografer blir raskt booket i perioden juni-august. Her jeg kanskje litt subjektiv, og igjen avhenger det av hva man ønsker seg. Hva er fordelene med en profesjonell fotograf?
– de har gjort det mange ganger før, kjenner «gangen» i seremonier og timing
– fotografen vet hvor, hvordan og når de skal bevege seg under en vielse
– de ser ting andre ikke ser
– fokuserer mer på øyeblikk og følelser enn teknikk og lys
– …fordi de har erfaring med mange utfordrende situasjoner
– forstår at kommunikasjon er minst halve jobben
– har alltid en plan-B
Ulemper? Kan være mer kostbart, og kan være booket på nettopp deres dag.
For all del, det er mange dyktige hobbyfotografer der ute. Uansett, det er viktig å se seg godt om, velge med omhu og sikre at den dere velger er en dere kan kommunisere med, som forstår hva dere ønsker.
Når dere har bestemt dere, sørg for å få en skriftlig avtale på innhold, og ha et planleggingsmøte en tid i forveien av bryllupet. Der er det viktig å gå igjennom dagen, tidsplan, sikre felles forståelse, og bli litt kjent rett og slett.

bryllupsfotograf trondheim
Bryllupsfotograf 2024 Trondheim
Selve dagen

Dette er dagen dere har ventet på (dvs planlagt godt for). Når dagen er kommet er det begrenset hva som kan endres på, så sørg for å nyt den maksimalt! Man får ikke gjort noe som helst med været, eller det man har eller ikke har planlagt.
I den planleggingen:
– Søk inspirasjon og bryllupstips på Instagram, TikTok og i andre kanaler, og spør de som har vært igjennom dette før
– Ikke glem stylist/frisør. Det er mange dyktige og erfarne på området Trenger du hjelp til å finne en, ta kontakt!
– Pass på å ikke legge opp til for stort tidspress gjennom dagen. Et bryllup kan være stressende nok om man ikke skal ha dårlig tid i tillegg…
– Er alle involverte forberedt på oppgavene sine? Forlovere, toastmaster, fotograf, videograf, ringbærer, talere, musikk, sjåfør, barnepass under fotografering…
– Vurder å ha mobilfri vielse! La folk oppleve og føle det som foregår, være tilstede. Men det kan være en ide å alliere seg med et par som filmer og evt tar ekstra bilder.
– Gi gjestene pauser til å mingle. Det er en lag dag for alle.

Listen over bryllupstips of råd kunne vært lang og jeg har åpenbart glemt en god del her, men det er ihvertfall noen tips til den store dagen, sett fra en bryllupsfotograf sitt ståsted.

Lykke til med planlegging og gjennomføring av den store dagen, og ikke vær redd for å ta kontakt for spørsmål!

PHOKUS: WWW.PHOKUS.NO // INSTAGRAM: @PHOKUS.NO